Приветствую Вас Гость!
Суббота, 20.04.2024, 02:20
Главная | Регистрация | Вход | RSS

Форма входа

Календарь

«  Апрель 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Главная » 2010 » Апрель » 7 » У Черкасах створили притулок для бездомних собак, а незабаром облаштують майданчики для вигулу тварин
10:56
У Черкасах створили притулок для бездомних собак, а незабаром облаштують майданчики для вигулу тварин

У Черкасах створили притулок для бездомних собак, а незабаром облаштують майданчики для вигулу тварин



На базі КП "Черкаська служби чистоти” віднедавна повноцінно запрацював притулок для тимчасового утримання бездомних тварин. Нині там облаштовані спеціальні вольєри, а також добудовується медичний стерилізаційний центр, де за собаками доглядатимуть лікарі. У новоствореному притулку зараз перебуває понад 250 бродячих тварин, а розрахований він максимум на 350 – 400. Про це розповів директор КП "Черкаська служба чистоти” Олександр Варденський.

За попередніми підрахунками, у Черкасах нараховується понад 3 тис. безпритульних собак. Найбільше їх можна побачити біля сміттєвих баків.
– Сьогодні в Черкасах діє нова система поводження з бродячими тваринами. Раніше чисельність бездомних тварин регулювали жорсткими методами – шляхом відстрілювання та труєння, свідками яких часто ставали діти, – говорить Андрій Дзюба. – Наразі в Черкасах працює програма стерилізації бездомних тварин, яких відловлюють та розміщують у притулку тимчасового утримання, збудованому на території КП "Черкаська служба чистоти”. Там незабаром буде введено в експлуатацію медичний центр, де бездомних тварин лікуватимуть та стерилізуватимуть.

Щомісяця відловлюють приблизно 100 собак

Щодня 5 днів на тиждень у Черкасах працює спеціальна бригада, яка відловлює бродячих собак. У день комунальники в середньому відловлюють по 5 бездомних тварин. Виходить приблизно 100 собак на місяць. Однак, як запевняє директор КП "Черкаська служба чистоти” Олександр Варденський, незабаром у Черкасах працюватиме вже 2 бригади, які ловитимуть "бродяг” 7 днів на тиждень.
– Після потрапляння тварини в притулок, її обстежують лікарі, стерилізують, а потім підшуковують їй нових господарів. У цьому нам допомагають волонтери з громадської організації "Друг”. Годуємо собак за кошти підприємства та всіх небайдужих. Приміром працівники нічного клубу "Ультра” щодня привозять нам до притулку харчові відходи зі свого закладу, – зазначив Олександр Варденський.

Половині собак знаходять нових господарів

Найважливіше завдання міської влади Черкас – не давати тваринам розмножуватися, і максимально допомогти безпритульним тваринам знайти нових господарів. Адже всіх бродячих собак міста притулок розмістити не може. Цікаво, що з майже 800 собак, які було відловлено в 2009 році, для 500 із них – вдалося знайти нову домівку.
За словами Андрія Дзюби, найчастіше забирають "бродяг” для охорони своїх об’єктів різні підприємства: будівельні компанії, приватні підприємці та навіть для охорони в’язниці у с. Хутори.

Варіант вирішення проблеми – через присипляння

– Останнім часом в багатьох містах України існує справжня проблема з бездомними тваринами. На щастя, в Черкасах ще ніхто не загинув від укусів собак, як це було в інших містах. Однак торік багато ДТП були спричинені саме бродячими тваринами. Це дуже велика проблема, собаки створюють аварії на дорогах. Крім того, за 2009 рік у Черкасах було зафіксовано майже 300 укусів бездомними собаками – це лише ті, що офіційно зареєстровані санстанцією, – наголосив заступник міського голови.
На його думку, так як коштів міського бюджету на стерилізацію тварин не вистачає (виділяється 130 – 160 грн. на одну собаку, а треба 500 грн.), єдиний вихід вирішення проблеми з бродячими тваринами в Черкасах – використання досвіду Москви. Там спочатку тварину забирають до притулку, де її оглядають медики, лікують та стерилізують, і далі шукають постійного господаря.

У Європі проблеми з бродячими тваринами немає

Цікаво, що в країнах Західної Європи проблеми з безпритульними собаками не існує. Як пояснює директор КП "ЧСЧ”, там, щоб завести тварину в себе вдома, громадянину слід мати на це відповідний дозвіл. Крім того, розмноження домашніх улюбленців теж узяте під контроль – треба мати дозвіл на розплід собак чи котів. Якщо немає бажання розводити цуценят чи котенят – значить, тварину слід стерилізувати. А головне – у цих країнах передбачена дуже сувора відповідальність за неналежне утримання тварин.

У Черкасах облаштують майданчики для вигулу тварин

Заступник міського голови Андрій Дзюба розповів, що в планах мерії створення належних умов у місті для утримання тварин. Зокрема Департамент архітектури та землеустрою Черкаського міськвиконкому зараз працює над окресленням меж майданчиків для вигулу собак. Адже, за теперішніх змін до правил утримання міської території, люди з собаками не мають можливості гуляти в парках, на пляжах тощо.

Довідка: Процедура вилучення безпритульного собаки відбувається таким чином: дзвінок до "Черкаської служби чистоти”, або до відділу "Оперативна служба” Черкаського міськвиконкому 1505. Усі дзвінки записуються, на виклик виїжджає бригада, яка відловлює тварину та забирає її до притулку. Тож у разі виявлення скупчення бродячих тварин на вулиці міста, телефонуйте 1505.
 
 

 
 
Просмотров: 3024 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: